Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Oνυχομυκητίαση

Οι μύκητες νυχιών είναι μια λοίμωξη που συχνά προσβάλλει νύχια χεριών και ποδιών και οφείλεται σε μικροοργανισμούς που ανήκουν στην κατηγορία των μυκήτων (δερματόφυτα και βλαστομύκητες). Οι μύκητες νυχιών μπορεί να προσβάλλουν όλα τα μέρη του νυχιού, όπως τη μήτρα, την κοίτη, καθώς και το ίδιο το νύχι.

Οι μύκητες νυχιών οδηγούν σε αλλαγές στο χρώμα και στο σχήμα του νυχιού και συχνά σε παραμόρφωση αυτού.

Σαν νόσος η ονυχομυκητίαση δεν απειλεί τη γενικότερη υγεία μας, αλλά αν παραμεληθεί, οι μύκητες νυχιών προκαλούν έντονες βλάβες στα νύχια χεριών και ποδιών. Μπορούν να εξαπλωθούν και στα διπλανά νύχια ή να συνδυαστούν και με γενίκευση της μυκητίασης στο δέρμα των ποδιών και χεριών. Οι μύκητες νυχιών μπορεί να προκαλέσουν πόνο, ευαισθησία κατά την πίεση στην περιοχή, πάχυνση και αποκόλληση του νυχιού και μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα στην ψυχολογία του ασθενούς, στην κοινωνική του ζωή, καθώς και στην εργασία του.

Μεταδοτικότητα

Η ονυχομυκητίαση αφορά το 50% των παθήσεων των νυχιών και μπορεί να προσβάλλει γυναίκες και άντρες -με τους άντρες να είναι περισσότεροι στατιστικά-, ενώ σπανιότερα προσβάλλει παιδιά. Οι μύκητες στα νύχια μεταδίδονται εύκολα και ένα χαρακτηριστικό τους είναι τα επίμονα συμπτώματα και η δυσκολία στη θεραπεία.

Θεραπεία

Για τη θεραπεία της ονυχομυκητίασης, η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Γελέκη Τίνα συνδυάζει δυο τύπους laser – το Nd-Yag Long-Pulse laser και το πολυπαλμικό UPL laser.

Επειδή οι μύκητες εμφανίζουν θερμό – αλλά και φωτο – ευαισθησία, ο παραπάνω συνδυασμός θεραπείας δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα κάθαρσης από το μύκητα. Ο αριθμός συνεδριών ποικίλλει από 4 έως 8, αντίστοιχα με τη βαρύτητα, και μεσολαβεί χρονικό διάστημα 3 εβδομάδων της μιας από την άλλη. Αμέσως μετά μπορεί να υπάρχει ήπιο ερύθημα γύρω απο το/α παθολογικά νύχια, το οποίο υποχωρεί γρήγορα.

Η θεραπεία με laser ND Yag αντιμετωπίζει τον μύκητα κάτω από το νύχι χωρίς να προκαλεί βλάβες στην επιφάνεια του νυχιού. Είναι ανώδυνη και ασφαλής θεραπεία που εφαρμόζεται χωρίς καν τοπική αναισθησία, ενώ μπορεί να συνδυαστεί με άλλες τοπικές θεραπείες.

Σε δύσκολες περιπτώσεις συνδυάζεται κι η τοπική φαρμακευτική αγωγή για συντήρηση του αποτελέσματος και μείωση της πιθανότητας υποτροπών.

Leave a comment